Een geschikt menu kiezen

Het hoofdmenu kan er heel verschillend uitzien. Er zijn apps waarbij de gebruiker op iconen moet klikken, er zijn apps met alleen tekst of alleen plaatjes, of de gebruiker moet navigeren via menu-opties aan de onder- of bovenkant van het scherm.

Links zie je de app van ADE met een tekstmenu, rechts de app van Markus Schulz, met een iconenmenu.

Wie zelf een app maakt met AppMachine en kiest voor het basisabonnement, kan grofweg kiezen uit vier soorten navigatie. Omdat de keuze voor een bepaalde menustructuur gevolgen heeft voor je latere ontwerpmogelijkheden, geven we je in dit artikel een overzicht van de soorten navigatie met hun voor- en nadelen. Dit zijn overigens de standaardopties, bij de Designer- en Developer-apps zijn ze meer uitgebreid.

Inventariseer wat er al is

Voor je begint met het bouwen van een app, kijk je naar reeds bestaand materiaal. Is er een huisstijl en een website? Dan wil je de app en zijn menustijl daar waarschijnlijk op laten aansluiten door bijvoorbeeld te kiezen voor groot beeld, of juist alleen voor tekst.

Je hebt voor de navigatie van je app de volgende opties:

Het iconen menu.

Met dit menu navigeer je door middel van iconen op je hoofdscherm. Meestal zal dat een even aantal zijn omdat het er mooi uitziet, maar dat hoeft niet. Zes iconen in twee rijen van drie is een veel gebruikte optie. Het iconenmenu komt vaak voor bij apps en is voor de meeste gebruikers erg herkenbaar.
Door de iconen onderin beeld te plaatsen, houd je volop ruimte voor een mooie visual op je hoofdscherm, zoals je hierboven kunt zien in de app van DJ Markus Schultz. Heb je meer items dan je op het hoofdscherm kwijt kunt? Dan moet de gebruiker swipen naar een volgende pagina. Of je brengt meerdere bouwblokken onder bij één icoon (het Groepering bouwblok). Zo kun je Facebook en Twitter samen combineren onder één icoon Social Media.
In dit menu moet je rekening houden met de beperkte ruimte voor tekst onder je iconen. Geef je bouwblokken daarom geen erg lange namen. Woorden als Discography of Facebook zijn nog prima, maar een term als 'De Facebook verhalen van Appie Appstra' is te lang om mooi onder een icoon te zetten.

Het lijst menu.

Heb je meer items die je wilt laten zien en wil je langere namen gebruiken, dan is het lijstmenu een optie. Je krijgt hiermee een menu dat bestaat uit een wat langere lijst met onderwerpen. Zo zie je in de Watersport app van de provincie Friesland 9 items met termen als Afmeren en aanleggen en Regels op het water. Dit is erg overzichtelijk als je veel bouwblokken en langere namen gebruikt.

Je kunt kiezen of je een lijst wilt met alleen tekst of met icoontjes erbij. Zo heeft de app van het Amsterdam Dance Event alleen tekst in het menu. Zoals je kunt zien, hoef je niet bang te zijn dat alleen tekst er saai uitziet. Je hebt volop mogelijkheden voor je typografie.

Het image menu.

Dit menu bestaat overwegend uit beeld. Dat zijn over het algemeen foto's, maar kunnen ook illustraties zijn. De app van Hotel Tjaarda is een mooi voorbeeld van een image menu. De grotere foto's zorgen hier voor een mooie, luxe uitstraling.

Je kunt de foto's schermbreed in een enkele rij plaatsen of in een dubbele rij naast elkaar. Foto's in dit menu moet je wel redelijk groot gebruiken om ze goed te kunnen zien.

Het tabbar menu.

Hiermee krijg je een menu met, meestal vijf, items onderin je scherm. Die items blijven er altijd staan. Dit is een typische iOS menu dus heel herkenbaar voor wie een iPhone gewend is. Heb je meer dan vijf items? Dan komt de rest op een volgend scherm. Omdat de eerste vijf items altijd onderin je scherm staan, komt de rest op het tweede scherm in een lijstje erboven. De vijf vaste items kosten wat ruimte op je scherm, maar je hebt die menu-items wel continu zichtbaar en beschikbaar.
De app heeft geen apart 'beginscherm', maar opent altijd met de eerste menuoptie (het eerste bouwblok). Dat kan als een nadeel worden ervaren, maar kan ook in je voordeel worden gebruikt. Heb je een app waar nieuwsvoorziening heel belangrijk is? Dan kun je de app altijd laten openen met Nieuws door dat item op de eerste plek te zetten.

Meer mogelijkheden met Designer en Developer

Je kunt dus alle kanten op met je navigatie. Wil je nog meer mogelijkheden? Dat kan met de uitgebreidere opties van het Designer- en Developer abonnement. Daar kun je de menu's tot op de pixel aanpassen.