RSS - Nieuws

Breng een RSS-feed in beeld. De gebruikers van de app zien een lijst van de artikelen in de RSS-feed.  Klikken op een artikel opent een nieuw scherm, met daarin de inhoudsopgave van het artikel. De 'Meer'-knop brengt de gebruiker uiteindelijk in een browser naar het daadwerkelijke artikel.

RSS - Nieuws bouwblok toevoegen

1. Klik op Blok toevoegen.
  2. Kies het RSS - Nieuws blok en klik op Volgende.
  3. Voer de URL naar de RSS-feed in.
  4. Klik op Volgende.
  5. Vul de naam van je bouwblok in.
  6. Klik op het icoon om het plaatje te wijzigen dat in de app bij de tekst komt te staan.
    • Bewerken: maak gebruik van de vele beeldbewerking opties om je plaatje mooier te maken.
    • Vervang: kies uit het uitgebreid assortiment AppMachine iconen of upload je eigen plaatje.
    • Verwijderen: verwijdert het plaatje zodat alleen tekst wordt getoond.
  7. Wanneer je klaar bent, klik op Voltooien.

RSS - Nieuws bouwblok configureren

Je hebt het bouwblok RSS toegevoegd en gaat het nu configureren. 'RSS' kent maar twee hoofdschermen: Instellingen en Designer.

Captura de Tela 2013-05-27 às 17.01.21.png

Bij Instellingen vul je in hoe het blok zich moet gedragen en bij Designer bepaal je hoe het er uit ziet.

Instellingen

In dit scherm kun je een aantal dingen veranderen; de naam van het bouwblok, het ikoon (de afbeelding) die in de app moet worden gebruikt, de bovenafbeelding en de URL.

Je kunt hier met de YES-NO schuiven ook aangeven welke onderdelen van de RSS-feed je wilt laten zien. Dan kun je nog de volgorde bepalen (Oplopend of Aflopend), en je kunt bij Weergave een verschijningsvorm kiezen.

Op het moment dat je al een gepubliceerde app hebt die wordt gebruikt door gebruikers, dan kan het gebeuren dat je dit bouwblok nog even 'achter wilt houden', daarvoor is de 'Activated' knop.

Schuif de knop op 'NO', en dit bouwblok komt nog niet bij je gebruikers terecht. Zo kun je rustig doorontwikkelen aan je app, zonder dat de gebruikers van de app worden geconfronteerd met de bouwblokken die al hebt toegevoegd, maar nog niet aan de gebruikers wilt laten zien.

Designer

Met Designer kan de vormgeving van ieder bouwblok zeer gedetailleerd worden gewijzigd. Designer geeft de vormgever veel vrijheid om alles precies zo aan te passen, zoals hij of zij het wil. Designer staat niet alle gebruikers ter beschikking. Wil je weten hoe Designer werkt, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

- Wat is RSS?

RSS is een mechanisme waarmee je mensen op de hoogte kunt houden van veranderingen op een webpagina. Die mensen moeten zich daarvoor 'abonneren' op die pagina. RSS wordt daarom veelvuldig gebruikt voor pagina's die veel veranderen, zoals nieuwspagina's. Maar het is in principe geschikt voor alle soorten pagina's. RSS stopt een pagina in een vast formaat, met een titel, een afbeelding, een inleiding en een datum, dat is uit te lezen met een RSS-reader. Met zo'n RSS-reader kun je dus de wijzigingen van een groot aantal websites op een uniforme wijze bijhouden.

- Hoe werkt RSS?

De website moet een RSS-feed publiceren voor een bepaalde pagina. Het is dus niet zo dat iedere pagina op het internet automatisch over RSS beschikt. Heeft een pagina zo'n RSS-feed, dan is dat meestal te herkennen aan het oranje vierkantje met de streepjes er in:

Een RSS-feed bestaat altijd uit een internetpagina in XML-formaat. Op zo'n oranje vierkantje klikken brengt die XML-pagina in beeld, en dat ziet er ongeveer zo uit:

Mensen kunnen dat niet zo goed lezen, maar daar is een RSS-reader dan weer voor. Eén van de meest populaire RSS-readers is Google Reader. Met de RSS-reader kan de gebruiker de wijzigingen van een pagina bijhouden, door de URL van de RSS-pagina in te voeren in de reader. 'Je abonneren op een RSS-feed' heet dat. Het RSS bouwblok van AppMachine werkt als een RSS-reader.

- Heeft mijn website / webpagina ook een RSS-feed?

Dat hangt van de website af. De meeste websites bieden wel de mogelijkheid om een RSS-feed bij te houden van een bepaalde pagina. De meeste WordPress-websites hebben een RSS-feed op /?feed=rss, /?feed=rss2, /?feed=rdf of /?feed=atom. Dus dat is bijvoorbeeld:

• http://www.mywebsite.com/?feed=rss
  • http://www.mywebsite.com/?feed=rss2
  • http://www.mywebsite.com/?feed=rdf
  • http://www.mywebsite.com/?feed=atom

Die is in WordPress te beheren (wp-admin), onder Settings -> Reading. Hier kun je het aantal posts van je RSS-feed aangeven, de volledige tekst of een samenvatting.